Tibor Juhász – Pastor vingård fra Szekszárd

Tibor Juhász tilhører den nye generation af vinmagere i Ungarn. Tibor har siden barns ben haft vin i blodet, da han er opvokset i en vinmager-familie med egen vingård. Han er vokset op i vinlivet, atmosfæren og med sin far på tætteste, som kørte en vingård. Dog ville Tibor udfordre sig selv mere, og besluttede som 30-årig at starte sin egen vingård, Pastor, i samme område - ikke langt fra hans forældres. Han ville gerne krydre vingården med et nyere, yngre og international pift.
Han studerede ønologi i London, hvor han kom ind i det internationale vinliv. Herefter rejste han Sydamerika og Australien rundt for at bruge sin lærte viden og få noget erfaring.
At snakke om vin, vingårde med ham – er en oplevelse. Er man heldig får man et ord indført. Han er helt besat af druer og vin, hvilket kan ses i hans spændende, mere moderne vine.
Pastor vingård producerer 50.000-60.000 flasker vin årligt. Han vil ikke øge produktion signifikant, da han går meget op i kvalitet, og mener, at dette styres bedre ved lavere mængde.
Han føler, at hver en dråbes skæbne går ham på hjertet; og følger gladelig vinen fra den kommer i flaske til den sidste ejermand, og præsenterer den med sin entusiasme.
Han personlige favorit er Kadarka (link til vinen – køb), en traditionel, nærmest indfødt, drue i Szekszárd, som betegnes som Hungaricum, som er en mærkning af ægte ungarsk produkt.
ans Kadarka (link til vinen – køb) er lavet som en traditionel Kadarka, som kræver meget arbejde og kærlighed, men han gør det med yderst passion indtil han er helt tilfreds.

Vesztergombi vingård – Ferenc og Csaba Vesztergombi – Szekszárd

Vesztergombi familien har siden 1700-tallet produceret vin i det sydlige Ungarn, nærmere Szekszárd. Siden da har det været fra far til søn arvet vingård.
Faderen, Ferenc, og hans søn, Csaba, er vinmagerne bag vinen i dag, hvor Csaba dog tager mere og mere over fra sin aldrende fader.
De fokuserer i deres vinproduktion på at beholde den traditionelle karakter fra Szekszárd kombineret med ny mode i vinen. De går ikke på kompromis med kvaliteten, hvilket kan ses, da faderen, Ferenc Vesztergombi, blev kåret som Årets Vinmager i Ungarn i 1993.

Laposa vingård – Bence Laposa – Badacsony, Balaton

Bence Laposa overtog den familieejet vingård fra hans fader, Jozséf, i 2004. Siden da har en været en vaske ægte succeshistorie fra hans vedkommende. I løbet af et par år lykkedes det Bence at få sin vingård på et niveau, hvor mange kendte ham, og ikke mindst, kunne lide hans vin. Takket være hans passion og udholdenhed kombineret med sit engagement og sin præcision, udfolder dette sin i hans vine. Det var dog ikke nok for Bence – han ville gøre regionen, Badacsony, Balaton, mere kendt på vinkortet i Ungarn. Han tog det på sine skuldre at udvikle regionen renume i Ungarn, og har igennem hårdt arbejde formået at skabe et sammenhold og navn i Ungarn for vinmagerne fra Badacsony.

Villa Tolnay vingård – Philippe Oser & Laszlo Nagy – Csobanc, Balaton

Grundlæggeren og medejeren af denne vingård liggende på nordsiden af Balatonsøen, er den schweiziske vinconnoisseur og vinsamler, Philippe Oser. Vin og gourmetmad har fyldt meget i Philippes liv, og derfor da muligheden bød sig, var han ikke i tvivl. Han var på vinrejse til Balatonsøen, hvor han første gang mødte Csobanc-bjerget – han kiggede ud over bjerget med Balatonsøen i baggrunden og der vidste han at han var det rette sted. Ja, sådan startede det.
Han skulle bruge en vinmager med kendskab til området , der kunne udnytte bjergets kvaliteter og lave nogle fremragende vine – det var ungarske Lászlo Nagy, som i dag er direktør og vinmager i vingården.
Hvad blev resultatet? Kraftige, tørre hvidvine med dybe noter af frugt, mineralske vine med pænt syreindhold som kan aldres på flasken i lang tid.
Villa Tolnay’s vine kan på det kraftigste anbefales for en vinelsker.

Kreinbacher – Jozséf Kreinbacher – Somlo

I 2002 grundlagde Jozsef Kreinbacher vingården som ligger omtrent 40 km nordvest for Balatonsøen. Allerede lige efter grundlæggelsen begyndte han at opkøbe vinmarker på Somlo-bjerget, hvor han købte nogle af de bedst beliggende marker på bjerget. På nogle af vinmarkerne blev der plantet nye vinstokke i 2003 parallelt med at de andre vinmarker fik en kærlig hånd.
De vigtigste druer for vingården er den ungarske hvidvinsdrue Juhfark som er meget karakteristisk området, samt de ungarske druer furmint og hárslevelü, og den internationale welsch riesling. Siden blev Syrah druen også plantet som har givet fantastiske vine igennem årene. I dag i 2014 har Kreinbacher gården 40 hektar vinmarker, som de producerer vine af, og opkøber yderligere 20 hektar druer som Kreinbacher laver mousserende vine af.
Det var i 2009 at produktionen af mousserende vine startede efter Kreinbacher havde fået en ny vinkælder samt en champagnekælder som tilsvarer 21. århundredes tidssvarende vinproduktion.

Gal Tibor – Gal Tibor jr. – Eger

Gal Tibor vingården blev grundlagt i 1993 i Eger af Gal Tibor. Gal Tibor var en af de første i Ungarn som fandt ud af terroir vinfremstilling. Han arbejdede i vingårde fra Italien til Sydafrika igennem sit liv hvorigennem han fik stor indsigt i sin favoritdrue, Pinot Noir. Han opkøbte en af de bedste beliggende vinmarker i Eger hvorpå han i tre omgange plantede kloner af druer, hovedsagligt pinot noir som han troede meget på.
I 2005 gik Gal Tibor bort i en tragisk ulykke i Sydafrika hvorefter hans søn, Gal Tibor jr., overtog vingården med de knap 40 hektarer vinmarker. Sønnen færdiggjorde sin ønolog uddannelse på universitet i Budapest hvorefter han sammen med vingårdens hold moderniserede vingården. Han skar ned i produktionen for at ville sigte efter eksklusive højkvalitets vine derfor har vingården i dag 6 vine – 3 lette og friske vine og 3 superior udgaver. I dag producerer Gal Tibor omtrent 200.000 flasker årligt.
Han har formået at genvinde den famøse tyreblod fra Eger samt i 2010 startede at et nyt koncept med en søster cuvee til den røde tyreblod – nemlig en hvid cuvee kaldet ”stjernen fra Eger” som mange vinmagere i Eger nu også producerer.

Pannonhalmai Apátsági Pincészet

Pannonhalma klostrets vingård er en af de mest traditionelle og ældste vingårde i Ungarn. Munkene på klostret har lavet vin helt tilbage til år 996 a.d.
Pannonhalma ligger omtrent midt imellem Budapest og den østrigske grænse. Klostret ligger flot oppe på et mindre bjerg i byen, hvor man i nyere tid har lavet en mere moderne vingård ved foden af bjerget hvor processerne foregår, eksempelvis at druerne knuses osv.

St. Tamás

St. Tamás vingård ligger i Tokaj regionen i det nordøstlige Ungarn. Vingården blev grundlagt i 2009 af Istvan Szepsy Junior, som er søn er en af de største vinmagere i Ungarn.
Vingården ligger i landsbyen Mád i Tokaj, hvorefter en af deres vine er opkaldt. Vingården har 25 hektar vinmarker, som er en af de største i regionen.
Området har været klassificeret til Tokaj vine siden 1700-tallet og har derfor en dyb historie i vinproduktionen.
Tokaj har strenge regler angående vinproduktion og, hvornår man må kalde det en Tokaj vin, så det minder meget om fransk klassifikation af f.eks. vine fra Bordeaux.
Omtrent 80 % af vingårdens druer er den ungarske drue, Furmint. Dette er også den største drue i Tokaj regionen.
Vingårdens vinmarker har overlevet kommunismen, og mange af markerne er 50-60 år gamle. Flasken fra denne vingård er helt speciel. De har brugt den 0,5 liter aszú flaske, som er zoomet op til 0,75 liter, og har også glastop i stedet for kork.