Druerne fra regionerne

Ungarn var under Romerriget et anerkendt vinproducerende område.
Det varme klima og den passende undergrund gjorde Det Ungarske Område godt passende til den målsatte vinproduktion. Der udviklede sig en vinkultur, hvor man udviklede oldgamle ungarske sorter som for eksempel rødvinsdruen, Kadarka, som siden da har levet videre.

Ungarsk vin blev anset for at være et stærk vinproducerende område i Europa, efter Frankrig, Italien og Spanien. Produktionen af vin i Ungarn var og er ikke så stor, så mange vine er håndlavede, unikke vine, som ikke findes i millionantal. Læs mere.


vino1 vino2 vino3 vino4 vino5 vino6

I pris og mængde vil ungarsk vin aldrig konkurrere med italiensk eller fransk vin, lige præcis derfor fokuserer mange ungarske vinmagere på kvalitet og fremstilling af unikt vin, som er anderledes en ovenstående vinlande, men af den grund giver den ungarske karakter.

Ungarn var desværre, set med vinmagernes øjne, øst for Jerntæppet. Den kommunistiske tanke gjorde, at al vinproduktion i Ungarn blev kollektiviseret, hvilket betød, at alle familievingårdene blev taget af Staten. Vintraditionen levede heldigvis videre i familierne, da man ikke bare kunne dræbe kærligheden til vin, og mange købte deres vingårde og vinmarker tilbage.

Efter Murens fald kom der naturligvis en stigning i vinmagere i Ungarn. Høj kvalitet, unikke vine og den anderledeshed, der er ved ungarsk vin, blev varemærke for ungarske vine. Mange vinstokke på/i vinmarkerne er forholdsvis unge, da meget skulle plantes igen efter Murens fald.

Jeg ser personlig en stor fantasi i ungarsk vin, da de allerede med 20-25 år gamle vinstokke har vist en kvalitet og kærlighed om vin, som med rette kærlighed og professionalitet kan blive endnu bedre med 30-40 årige gamle vinstokke. Vi har vine fra 6 ud af de 7 store vinregioner i Ungarn. Med start i Øst, finder vi først Tokaj, som er kendt for de søde dessertvine…..derefter Eger karakteriseret ved Tyreblods Cuvéen. Derefter finder vi i Sydungarn regionerne, Villány og Szekszárd, som begge er kendt for kraftige fuldblodsrødvine. De sidste to regioner finder vi omkring Balatonsøen, med Badacsony/Nordsiden af Balatonsøen og Somló området 60 km nord for Balaton.

Læs mere om druerne fra regionerne

Druerne fra regionerne

Badacsony & Csobánc

Olaszrizling

Olaszrizling betyder direkte oversat italienske riesling, men er også kendt som welsch riesling. Det er en let, frugtig hvid drue, som hovedsagligt dyrkes ved Balatonsøen, da den passer godt til den mineralske undergrund på nordsiden af søen.

Rajnai Rizling

Rajnai Rizling er bedre kendt som Rhein Riesling, som er den klassiske tyske riesling. Den laves både i lettere, friske udgaver, men også i mere karakteristiske kraftige udgaver. Den bliver hovedsagligt dyrket ved Balatonsøen, men også i Eger og Pannonhalma.

Szürkebarát

Druen er bedre kendt som Pinot Grigio eller Pinot Gris som giver en let, frugtig vin.

Tokaj

Furmint

Furmint er en hvid ungarsk drue, som er forholdsvis kraftig og karakterfuld i smagen. I Tokaj-regionen er furmint druen den mest dyrkede. Den dyrkes også af Kreinbacher i Somló-regionen, hvor den får et lidt mere saltet karakter, som er specielt Somló.

Hárslevelü

Hárslevelü er ligeledes en hvid ungarsk drue og betyder direkte oversat ”lindetræsblad”. Den dyrkes mest i Tokaj-regionen, hvor det er den anden mest dyrkede drue. Den er utrolig karakterfuld i smag, mørk i farven, og er karakteriseret ved en blomster duft. Både furmint og hárslevelü bruges i den søde Tokaji Aszú. SÅ hárslevelü druen bruges på til kraftigere tøre hvidvine, og de helt søde aszú vine.

Somlo

Juhfark

Juhfark er en hvid ungarsk drue, som dyrkes nord for Balatonsøen i regionen, Somló. Den er meget karakteristisk i smag, hvor den kan være meget skarp. Den anses for en kraftigere hvidvin.

Szekszard

Kadarka

Kadarka er en ungarsk rødvinsdrue, som betragtes som hungaricum. Det betyder at den har været igennem århundrede i Ungarn. Kadarka og kékfrankos konkurrerer om titlen som the Eastern European Pinot Noir, hvor kadarka er en krydret pinot noir. Den har mange gange lidt paprika i smagen, og er generelt en krydret drue.

Kékfrankos

Kékfrankos er en Centraleuropæisk rød drue, som i Østrig går under navnet Blaufränkisch. Den bliver mange gange kaldt the Eastern European Pinot Noir, da den har mange træk fra Pinot Noir. Det er for det meste en lettere drue, men kékfrankos druen kan også give en mere kompleks vin, som f.eks. Vesztergombi Kékfrankos Selection 2012 fra Szekszárd.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon er en fransk rød drue, som klassisk laves i Bordeaux, hvor den tit bruges i cuvée vine sammen med Cabernet Franc og Merlot. Cabernet Sauvignon er en kraftigere rødvinsdrue, hvis farve er blåbær og solbær mørk i det.

Cabernet Franc

Cabernet Franc er ligesom Sauvignon en kraftigere fransk rødvinsdrue, som tit bruges sammen med Sauvignon og Merlot i cuvée. Det er typisk Bordeaux stil at lave cuvée med de tre druer, hvilket man også gør i Szekszárd og Villány i Ungarn, hvor man dog får nogle helt andre smagsoplevelser frem end i Bordeaux.

Merlot

Merlot er en fransk rødvinsdrue, som mest bruges i Szekszárd og Villány. Det er en kraftigere drue, som er lidt mere frugtig end de to ovenstående cabernet druer. Bruges også i cuvée sammen med sauvignon og franc.

Pannonhalma

Pinot Noir

Pinot Noir er en fransk rødvinsdrue, som dyrkes her i Pannonhalma regionen. Her duftes også en snært af hø som man husker det fra barndommen. En dyb Bourgogne farvet Pinot Noir med nærmest kirsebær aner, samt noter af hindbær.

Rajnai Rizling

Druen, som er en hvid drue, går under navnet rhein riesling. Her fra Pannonhalma fås en mindre kompleks riesling end fra Balaton, men hvor man tydeligt kan mærke regionens karakter i vinen. En lidt mere frisk riesling, men ikke så mineralsk som fra Balaton, krydret med flere solskinstimer i Pannonhalma.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en fransk hvidvinsdrue, som er en meget karakterfuld drue. Den har noter af hyldeblomst kombineret med en hø duft, som man husker det fra ens barndom. En frisk vin, men kompleks i duft og smag.

Eger

Pinot Noir

Pinot Noir er en lettere fransk rødvinsdrue, som dyrkes her i Eger. Gal Tibor var den første i Ungarn til at dyrke så megen Pinot Noir, og havde stor dele af sine marker med det. Efter sønnens overtagelse af gården, blev der skåret ned, men stadig er Pinot Noir en stor drue i Eger, og især hos Gal Tibor. En lettere rødvin med en dyb kirsebær farve, men findes også en superior vin fra Gal Tibor.

Bikavér

Dette er en ungarsk cuvée fra Eger-regionen. Bikaver betyder tyreblod på dansk på grind af den dybe mørke farve, vinen har. Mindst halvdelen af druerne skal være ungarske, hvor meget brugte druer er kadarka og kékfrankos. En kraftigere fuldblodscuvée, som karakteriserer denne vin.

Egri Csillag

Denne cuvée, Egri Csillag, som betyder Eger’s stjerne er hvidvinssøsteren til Bikaver. Igen er det en ungarsk cuvée, som både kan være en lettere, frisk vin, men også en kompleks og kraftig hvidvin. Cserszegi Füszeres, királyleányka og leányka er ungarske druer, som bl.a. bruges i denne cuvée.